Vernisáž výstavy o botanikovi Antonínu Roubalovi a o inspirující kráse šišek jehličnanů

Množství přátel a známých především z herbářů Univerzity Karlovy, z Botanického ústavu AV ČR a z římskokatolické farnosti v Kladně-Rozdělově přišlo ve čtvrtek 19. ledna zavzpomínat na kladenského botanika Antonína Roubala (1925 - 1993).

Za svůj život odborně zpracoval přes deset tisíc herbářových položek rostlin z Kladenska. Ty jsou dnes uloženy ve sbírkách Národního muzea v Praze. A protože z politických důvodů nemohl pracovat jako vědecký pracovník, stal se v letech 1968 - 1969 technickou silou v herbářích na Přírodovědecké fakultě Univerzity Karlovy.

Vzpomínkou na tohoto vynikajícího botanika výstavu zahájil prof. Pavel Kovář, donedávna děkan Přírodovědecké fakulty.

Vernisáže se zúčastnil také vedoucí odboru životního prostředí Magistrátu města Kladna ing. Radovan Víta (první zleva).

Mezi významnými hosty jsme s radostí přivítali nejbližší příbuzné Antonína Roubala - jeho sestru Zdenu Tůmovou (uprostřed) a sestřenici Ludmilu Barabášovou (vlevo).



Druhá z výstav představuje šišky jehličnanů celého světa ze sbírky RNDr. Petra Štorcha (uprostřed).

O tomto tématu promluvil přední český odborník na konifery ing. Roman Businský, jehož manželka Ludmila je autorkou kreseb, jež výstavu doprovázejí.


Po vernisáži následoval malý hudební podvečer, při němž Terezie Švarcová za klavírního doprovodu Pavly Rejhonové zazpívala několik písní Antonína Dvořáka. Obě sestry jsou příbuzné Antonína Roubala.


Foto © Jaroslav Vyšín a Josef Seifert, 2012

© Sládečkovo vlastivědné muzeum v Kladně. Poslední aktualizace 06.02.2012. Verze pro tisk. O úroveň výše.