Muzejní "Živá zahrada" se rozrostla

V zahradě muzea byl v uplynulých letech zřízen přírodovědně vzdělávací koutek "Živá zahrada", který představuje nejrůznější možnosti, jak do zahrady přilákat volně žijící živočichy a nabídnout jim úkryt. Letos jsme se rozhodli nabídku umělých hnízdních dutin ještě více rozšířit, takže ke stávajícím devíti budkám - sýkorníkům - přibyly i další, nepříliš běžné typy budek. Jedná se o velikou budku pro sovy, celkem prostornou budku pro brhlíky, kteří ale vyžadují nečekaně malý vletový otvor. Šoupálkům zase vyhovuje vletový otvor přitisklý na straně u kůry stromu. Budku pro střízlíky představuje pro změnu koule s vletovým otvorem visící na ocelovém lanku. Zakoupen byl také domek pro ježky. Vše v trvanlivém a léty prověřeném provedení z dřevocementu od firmy Schwegler.

Změny od nové sezóny doznají také stávající hmyzí domečky, které budou s jarním oteplením přesunuty na vhodnější stanoviště. O umělecké ztvárnění nového stojanu na informační tabuli i hmyzí domečky, který bude umístěn uprostřed trávníku vedle přístupové cesty, se postaral náš nový zaměstnanec muzea Jan Ortinský.

K péči o volně žijící živočichy v zahradě patří také pravidelné podzimní čištění ptačích budek a mírné celoroční přikrmování ptáků.

Projekt rozšíření přírodovědně vzdělávacího koutku "Živá zahrada" byl v roce 2023 podpořen dotací z prostředků Statutárního města Kladna.

© Sládečkovo vlastivědné muzeum v Kladně. Poslední aktualizace 22.12.2023. Verze pro tisk. O úroveň výše.