XI. Svatováclavské slavnosti na Budči

pondělí 28. 9. od 10 do 19 hod.

Zveme všechny k návštěvě hradiště Budeč u Zákolan, kde si již po jedenácté připomínáme svátek českého patrona sv. Václava.

Program začíná bitvou šermířů (skupina Thorax) a po chvíli hned pohádkou Rozárčina postýlka. V průběhu dne si návštěvníci mohou vyzkoušet mnoho řemesel a zajímavých her (drátování, pletení košíků, kování, praní na valše, truhlařina pro nejmenší…atd.). O vlastivědný program se postarají průvodci ze Sládečkova vlastivědného muzea v Kladně, kteří provádí rotundou sv. Petra a Pavla a okolí, letos navíc představí nový vzdělávací program o Budči v raném středověku, bude tak možné vyzkoušet si např. mletí obilí na žernovu nebo psaní do voskových destiček a prohlédnout si repliky některého nářadí a zbraní. Po poledni dorazí na hradiště průvod sv. Václava, znovu se v lítých zápasech utkají historičtí šermíři a slavnosti uzavře svatováclavský koncert v rotundě.

Pořádají obec Zákolany, Římskokatolická farnost Roztoky u Prahy a Sládečkovo vlastivědné muzeum v Kladně. Vstupné je pouze do rotundy - 40/20 Kč.

Související:
26. září od 10.30 Slavnost sv. Václava, Budeč
27. září od 19.30 hod. Svatováclavské vigilie v rotundě sv. Petra a Pavla, Budeč
26.-28. září Svatováclavské slavnosti - Brandýs nad Labem

© Sládečkovo vlastivědné muzeum v Kladně. Poslední aktualizace 27.09.2015. Verze pro tisk. O úroveň výše.