Moderní origami

21. 6. - 9. 9. 2012, vernisáž 20. června (fotografie)
9. 9. 2012 od 13 do 16 hod. komentovaná prohlídka a workshop, rezervace na pedagog@omk.cz

Výstava tvorby předních českých origamistů
Po celé letní prázdniny zveme na výstavu moderního origami. Členové České origami společnosti zde představí jak interpretace děl světových origamistů, tak vlastní autorské práce. Exkluzivně bude v Kladně vystaveno i dílo mistra Josefa Wu.

Joseph Wu
je jedním z největších světových mistrů origami. Původem Číňan žijící v Kanadě se živí jako grafik a ilustrátor (tyto ilustrace vychází právě z jím složených origami) a jeho autorské modely jsou mezi origamisty velmi vyhledávané, jelikož, podobně jako další světové špičky (Kamyia Satoshi, David Brill, Eric Joisel...), má schopnost vytvořit z papíru podle vlastní představy velmi realistické objekty plné života. Nedává k dispozici příliš návodů ke skládání, zejména proto, že spíše tvoří stále nové a nové (na výstavě bude představen jeden z jeho posledních modelů - fénix - a jeho rozpracování kurátorem výstavy, Ondřejem Cibulkou). Nejčastěji skládá různá žijící i mytologická zvířata, ale vytvořil také např. maskoty pro olympijské hry v Naganu.

Z historie origami
Kolébkou origami je zřejmě Čína, kde vznikl papír, z Japonska jsou ale známé tradiční modely, staletí přenášené z generace na generaci. Nezávisle vzniklo později (12. století) také ve Španělsku, kde se nazývá papiroflexia. Po druhé světové válce se origami rozšířilo do celého světa, s experimentováním začaly vznikat nové techniky skládání papíru, nové specializace… a mluvíme již o moderním origami. S ním je nejvíce spojeno jméno japonského velmistra, který začal vytvářet nové modely a názvosloví pro skládání, Akiry Yoshizawy.
Odkazy na stránky světových mistrů origami a další zajímavé informace o českých "skladatelích" naleznete na stránkách:

Česká origami společnost

Ondřej Cibulka Origami



Shora: Evžen Dub - bača; Joseph Wu - lev; Ondřej Cibulka - moduly podle Mitsu Sonobe; Radim Cibulka - růže Toshikazu Kawasakiho; Marcela Buřilová - origami šperky; Milada Bláhová - Vítání jara

foto: převzato z www.origamido.cz a I. Zágnerová


Partneři výstavy:

© Sládečkovo vlastivědné muzeum v Kladně. Poslední aktualizace 31.08.2012. Verze pro tisk. O úroveň výše.