Dopis jedné z návštěvnic výstavy

Dobrý den,
dnes, v sobotu 28. května 2011, jsem s přáteli navštívila výstavu, která je ve Vašem muzeu instalována - Sáhni si na ptáka.
Dovolte mi, abych Vám poděkovala, že jste tuto výstavu zařadili do svého programu. To, že se jedná o výstavu hmatovou - to jsem přijala opravdu s povděkem, stejně tak mí přátelé - protože jsme nevidomí, měli jsme takto báječnou možnost přiblížit si tu část fauny, která nám létá nad hlavou nebo ty členy ptačí říše, kteří nám zpívají na zahrádkách...
Výstava je poučná, zároveň i vtipně řešená - přiblížení vah některých ptačích druhů opravdu nutila k zamyšlení, co a jak Příroda dokáže utvořit. Byli jsme velice spokojeni a děkujeme průvodci výstavy, který nám k popiskům v bodovém slepeckém písmu podával ještě podrobný komentář a přistupoval k nám opravdu s velikou pečlivostí a trpělivostí.
I člověk, který s námi byl jako náš vidící doprovod, byl některými skutečnostmi, které se dozvěděl, překvapen - a všichni jsme odcházeli nejen poučeni, ale především velice spokojeni. Strávili jsme spolu ještě část dnešního dne - a opravdu jsme probírali dnes získané poznatky.
Ještě jednou mi dovolte, abych Vám poděkovala a dovlila si vyslovit přání, aby takových výstav, kde si nevidomí budou moci na vystavené exponáty sáhnout a seznámit se tak s exponáty, bylo více. Díky této výstavě jsme prožili hezký den, obohatili svoje znalosti i povědomost o tom, co se kolem nás v přírodě děje - a přiblížit si tvory, na které opravdu nelze sáhnout...
Přiznávám, že slova úvodu mne dojala - jsou napsána s citem, který okamžitě navodí atmosféru společenstva ptačí křehkosti - bylo to prostě báječné.
Přeji Vám hodně úspěchů ve Vaší práci a mnoho návštěvníků, tak spokojených a nadšených, jako jsme byli dnes my.

Lenka Nagyová, Kladno
manželé Stanislava a Vladimír Krajíčkovi, Lovosice
vidící doprovod Zoltán Nagy, Kladno
a také nezbytní společníci - sourozenci Aša a Art-Pluto, vodicí labradoři
© Sládečkovo vlastivědné muzeum v Kladně. Poslední aktualizace 31.05.2011. Verze pro tisk. O úroveň výše.