Pomník lidických dětí je od 17. ledna zase kompletní

Hned po oznámení, že neznámí pachatelé odcizili ze sousoší v pietním území Památníku Lidice jednu ze soch lidických dětí, se začaly scházet peníze na odlití nové sochy, například na předvánočním benefičním koncertě ZUŠ Buštěhrad se vybralo 13 tisíc korun a dalšími penězi přispěly desítky individuálních i kolektivních dárců. V pondělí 17. ledna 2011 tak mohla být odhalena nově odlitá socha holčičky.
Navzdory nevlídnému mlhavému počasí se u pomníku sešla nejméně stovka lidí.


Byli mezi nimi i první náměstek ministra kultury František Mikeš (1. zprava), ředitel našeho muzea Zdeněk Kuchyňka a náměstek kladenského primátora Miroslav Bernášek


a také dcera autorky pomníku Sylvie Klánová.


Slavnostní vrácení sochy uvedlo pěvecké vystoupení dětí z lidické mateřské školy.


Jak připomněl ředitel Památníku Lidice Milouš Červencl, datum odhalení nové sochy nebylo vybráno náhodně, protože 17. ledna by se dožila autorka sousoší akademická sochařka Marie Uchytilová 87 let.


Bronzovou sochu holčičky, která byla odcizena z pomníku v listopadu minulého roku, odlil v rekordním čase a za symbolickou cenu Oldřich Hejtmánek, který byl jedním z těch, kdo k sousoší položili kytici.




Při slavnosti zazpívali i žáci z družiny při ZŠ Buštěhrad a ZUŠ Buštěhrad a Dětský pěvecký sbor Sluníčko z 5. ZŠ Kladno.

Jménem svých spolužáků promluvila na slavnosti studentka z Gymnázia Thomase Manna z Prahy 8 a předala Památníku Lidice výtěžek z peněžní sbírky, kterou gymnázium v minulých týdnech uspořádalo.


Foto © Jaroslav Vyšín, 2011

© Sládečkovo vlastivědné muzeum v Kladně. Poslední aktualizace 17.01.2011. Verze pro tisk. O úroveň výše.