Poslední pravidelná bohoslužba na Budči

Skutečně "dušičkové" počasí s mlhou vítalo v neděli 2. listopadu účastníky letošní poslední pravidelné bohoslužby v rotundě sv. Petra a Pavla na Budči.

Oproti tradičnímu programu nepředcházela mši růžencová pobožnost, ale křest. Jako by tím bylo dáno najevo, že sice jedna etapa života spojeného s Budčí končí, ale zároveň i nová začíná.

P. Jaroslav Ptáček, OCr., který dvě desetiletí administroval z Unhoště zdejší farnost Budeč - Kováry, se totiž stěhuje do Prahy coby novicmistr v klášteře křižovníků s červenou hvězdou a zároveň i jako administrátor jejich kostela sv. Františka Serafínského u Karlova mostu.

Správu unhošťské farnosti po něm převzal P. Marek Pučalík, OCr. Samotnou Budeč ale čeká ještě další změna. V souvislosti s reorganizací vikariátů by se měl funkce administrátora farnosti Budeč - Kováry od 1. ledna 2009 ujmout P. Petr Bubeníček z Římskokatolické farnosti Roztoky u Prahy.
I když pravidelné bohoslužby na Budči skončily, měla by se rotunda do konce roku otevřít věřícím a návštěvníkům ještě dvakrát - 13. prosince při adventním koncertu manželů Tvrdkových a při půlnoční mši o Štědrém dnu.

Foto © Zdeněk Kuchyňka, 2008

© Sládečkovo vlastivědné muzeum v Kladně. Poslední aktualizace 02.11.2008. Verze pro tisk. O úroveň výše.