Výstava Kořeny

Termín výstavy: 14. 2. 2024 - 5. 1. 2025

Ve všední dny v dopoledních hodinách ve výstavě probíhají vzdělávací programy pro školy. Individuálním návštěvníkům doporučujeme k návštěvě výstavy využít odpolední otevírací dobu od 13:00 do 17:00.

Svět kořenů je plný barev, příběhů a překvapení. Po překročení bludného kořene se zmenšíte a ocitnete se pod zemí, v půdě. Zažijete v tajemné říši kořenů to, co tu zažívá třeba krtek. A jak krtek vypadá doopravdy? Co má ve spíži a kdo s ním v podzemí ještě bydlí? Jak vypadají kořeny hodně zblízka, co dělají a s kým se kamarádí? Potkáte kořenové lupiče a podzemní zpěváky, mistry světa ve skoku vidličkou, i podzemní internet.

Zatímco děti budou tahat pohádkovou velikou řepu, dospělým výstava poodhalí, jaká tajemství odkrývají v půdě špičkoví čeští vědci. A než se děti vynoří z krtčí nory, můžete si v pohodlí v dámském a pánském koutku počíst o kořenech jedlých, pitných, krásných i vychytralých. Nakonec zjistíte, že bez fantazie se v podzemním světě neobejdete a že hranice mezi realitou a fantazií je tenká. Zkuste ji najít.

Výstava kombinuje dva zdánlivě neslučitelné obory. Biologickou část tematicky doplňují výtvarná díla místních kladenských škol a organizací.

Do spolupráce s muzeem se zapojila a na téma Kořeny svá díla vytvořila:

Výstava vznikla v Západočeském muzeu v Plzni, p. o., jejími autory jsou RNDr. Sylvie Pecháčková, Ph.D. a Mgr. Ondřej Peksa, Ph.D., byla oceněna 2. místem v prestižní soutěži Gloria musaealis a my jsme rádi, že vám ji nyní můžeme představit v našem muzeu. Partnerem výstavy je Papírnictví Labuťová.


DOPROVODNÝ PROGRAM K VÝSTAVĚ:

KOŘENY, HLÍZY A ODDENKY - LÉČIVÁ SÍLA UKRYTÁ V ZEMI

Úterý 23. 4. 2024 od 18:00

V přednášce Doc. Ing. Romana Pavely, Ph.D. se dozvíte nejen o základních funkcích kořenů a jejich morfologických přeměnách, ale také o jejich využití v lékařství, kosmetice, potravinářství, či jako zdrojů pesticidních látek, které lze s úspěchem využít v ochraně rostlin. Nebudou chybět ani osvědčené recepty léčivých čajových směsí a tinktur například na uklidnění nervů či na zlepšení funkcí imunitního systému.

Botanik Doc. Ing. Roman Pavela, Ph.D. je mezinárodně uznávanou autoritu v oblasti výzkumu biologicky aktivních látek získávaných z léčivých a aromatických rostlin, známý je také z řady televizních pořadůči jako autor knih Zeleninová zahrádka, edice Světem bylin aj.

Jednotné vstupné 50,-Kč

© Sládečkovo vlastivědné muzeum v Kladně. Poslední aktualizace 09.04.2024. Verze pro tisk. O úroveň výše.