Další bojové ukázky z konce 2. světové války

Mezi nadšenci oblíbené události v kladenském regionu od dubna roku 2011 připomínala po několik let setkání veterán klubů a klubů vojenské historie konaná střídavě ve Slaném a v Kladně. Za Vlasovci jsme se pak museli vypravit zejména do Prahy, kde v květnu 2015 proběhly oslavy 70. výročí konce 2. světové války. Při provádění i sledování těchto bojových ukázek je třeba mít na paměti dvě základní pravidla. První se dá shrnout do motta KVH Doksy: "Čím více se zajímáme o válku, tím více si vážíme míru!" Tím druhým je fakt, že přes oblibu, jaké se u nás po roce 1989 těší nacistická militaria a dějiny německé armády, je třeba mít stále na paměti, že ustupující německá vojska a vojska jejich spojenců byla pro nás vždy armádami nepřátelskými!


Druhé setkání veterán klubů a klubů vojenské historie ve Slaném na Masarykově náměstí dne 28. dubna 2012. Ležení německé armády v popředí s vojenským lazaretem. Zleva vidíme za nápisem Pilsen německý lehký vojenský automobil VW Kübelwagen typ 82, uprostřed repliku obrněného průzkumného vozidla Sd.Kfz 222 a v pozadí čs. nákladní automobil Praga RN. Foto Karel Drvola.


Německá průzkumná hlídka se dostala pod palbu českých povstalců. Jejich poválečný sovětský motocykl M-72 Dněpr je upraven do podoby německého BMW R75. Foto Karel Drvola.


Povstalecký odpor se vyráží potlačit replika německého průzkumného vozidla Sd.Kfz. 222. Foto Karel Drvola.


Kulometčící Waffen SS se brání před přijíždějící Rudou armádou osvědčeným čs. lehkým kulometem vz. 26. Foto Karel Drvola.


Početní a technická převaha byla na straně rudoarmějců. V popředí vidíme sovětský 45 mm protitankový kanón vz. 1942 (M-42), Jeep Willys MB a repliku průzkumného vozidla BA-64 s nápisem Za vlast (Za rodinu). Foto Karel Drvola.


Závěrečný útok sovětské armády (v modrých čepicích příslušníci jednotek NKVD, v modrém pruhovaném triku ruský námořník) podporovaný českými povstalci a četníky. Foto Karel Drvola.


Válka je u konce. Přeživší němečtí vojáci jsou odváděni do zajetí a rudoarmějci shánějí válečnou kořist. Foto Karel Drvola.


Jan Krinke byl prvním a dosud jediným v kladenském regionu, kdo ve svém Vojenském skanzenu ve Smečně začal v 90. letech 20. stol. připomínat pod dojmem knihy Stanislava Auského (1922-2010) "Vojska generála Vlasova v Čechách" (v exilu poprvé vyšla v roce 1980, v Čechách v roce 1992) roli jednotek Ruské osvobozenecké armády, která na počátku května roku 1945 procházela západní částí Kladenska ze Slánska směrem k Berounce a pak 6. a 7. května sváděla těžké boje s Němci o Bílou horu, ruzyňská kasárna a zejména letiště. Krinke dokonce ve svém skanzenu upravil vystavený tank označením Ruské osvobozenecké armády. Vlasovci ovšem měli k dispozici dle fotografií pouze starší verze tanků T-34, nikoliv nejmodernější T-34/85. Foto archiv Radana Láška.


Jednotka Ruské osvobozenecké armády tvořená reenactory přímo z Ruska vystupovala např. při bojové ukázce dne 28. dubna 2012 při II. setkání veterán klubů a klubů vojenské historie ve Slaném. Vojáci vyrážejí do boje pod praporem v ruských národních barvách. Foto Karel Drvola.


Fotografie z útoku Vlasovců během rekonstrukce pouličních bojů pražského povstání pořízená během oslav 70. výročí konce 2. světové války na pražském Žižkově. Foto archiv Vladimira Pomortzeffa.


Asi takto vypadali Vlasovci v květnu 1945. Oblečením Němci, duší Rusové či příslušníci dalších národností bývalého SSSR. Někteří se snažili utéct smrti v německých zajateckých táborech, někteří byli prostě nájemní žoldáci a někteří skutečně bojovali za ideu Ruska bez bolševismu. Oslavy 70. výročí konce 2. světové války v Praze na Žižkově v květnu 2015. Foto archiv Vladimira Pomortzeffa.


Odpuštění či svobodu pro sebe vybojovat ale Vlasovci nedokázali, přesto významně zasáhli do dějin květnového povstání v Praze a na jejich západních okrajích, kde měli spolupracovat s povstalci z Kladenska. Oslavy 70. výročí konce 2. světové války v Praze na Žižkově. Foto archiv Vladimira Pomortzeffa.

© Sládečkovo vlastivědné muzeum v Kladně. Poslední aktualizace 05.05.2020. Verze pro tisk. O úroveň výše.