Rekonstrukce nové muzejní budovy

V červnu 2005 bylo vydáno stavební povolení na rekonstrukci a přístavbu objektu v Huťské ulici 1375. Následovalo vyhlášení výběrového řízení, z něhož jako vítězná vzešla firma Hora Company s. r. o. Kladno, která 24. srpna 2006 započala s rekonstrukcí. Stavební úpravy byly dokončeny 21. listopadu a 5. prosince byla stavba zkolaudována. Investorem akce je Středočeský kraj, zřizovatel muzea. Rekonstrukce návštěvnických prostor Sládečkova vlastivědného muzea v Kladně, Huťská 1375 je spolufinancovaná z programu SROP Evropské unie reg. č. CZ.04.1.05/4.2.00.5/3166. Náklady na stavební část rekonstrukce převýšily 6 milionů korun. Práce na objektu v současnosti pokračují úpravou interiérů. Předpokládané celkové náklady na rekonstrukci dosáhnou výše bezmála 9 milionů korun. Pokud se nevyskytnou problémy a vše půjde podle plánu, první návštěvníky v nové budově přivítáme 29. února 2008.

Prohlédněte si na fotografiích současnou podobu muzejních prostor. Chcete-li vidět jejich původní stav a průběh rekonstrukce, klikněte na příslušné odkazy.

Nájezdová rampa pro vozíčkáře a úprava vstupu

Nejvýraznější změnou, kterou doznalo okolí budovy, je vybudování rampy pro bezbariérový přístup do objektu muzea. Vchod do budovy byl opatřen novými dveřmi.


Průběh rekonstrukce vstupu


Vstupní hala

Celé přízemí objektu je bezbariérové. Několik schodů vedoucích do vstupní haly lze překonat pomocí pojízné plošiny. V prostoru haly byla položena nová dlažba, zřízeno nové osvětlení a nové dveře včetně zárubní. Interiér již brzy doplní pokladní pult a šatnová stěna.


Průběh rekonstrukce vstupní haly


První patro

Do prvního patra se stoupá po původním dřevěném schodišti, které prošlo částečnou rekonstrukcí.


Průběh rekonstrukce schodiště


Zasedací místnost

V prvním patře budovy se nachází prostorná hala, která bude sloužit jako zázemí pro pracovníky muzea a budou se v ní konat i muzejní porady.


Průběh rekonstrukce zasedací místnosti


Víceúčelový sál

Návštěvníkům muzea bude v prvním patře sloužit víceúčelový sál. Moderně pojatý interiér poskytne prostor k pořádání přednášek a besed, ale velice snadno se promění také v hernu pro děti.


Průběh rekonstrukce sálu


Toalety

Kompletní rekonstrukcí prošly všechny toalety v budově. Samozřejmostí bylo zřízení WC pro vozíčkáře .


Průběh rekonstrukce toalet


Zabezpečovací systém

V roce 2005 stavebním úpravám předcházela instalace zabezpečovací a požární signalizace a kamerového systému s digitálním záznamem, které přispějí ke zkvalitnění ochrany sbírek a vystavených exponátů. Na tuto akci získalo muzeum příspěvek od Ministerstva kultury ČR z programu Integrovaného systému ochrany movitého kulturního dědictví. Realizaci na základě výběrového řízení provedla firma VEKO-trade, s. r. o. Brno. Znamenalo to sekání zdí a pokládání stovek metrů kabelů.


Instalace zabezpečovacího systému


Zahrada

V závěru roku 2005 bylo provedeno oplocení větší části pozemku přiléhajícího k budově muzea. O postavení plotu se postarala firma Václav Kaizr - kovovýroba, která vzešla z výběrového řízení jako vítězná. Správce objektu před tím vyčistil zahradu od náletových dřevin. Po zřízení nové vodovodní přípojky v roce 2006 byla upravena i příjezdová komunikace.


Práce na pozemku


foto: Jaroslav Vyšín, SVMK

© Sládečkovo vlastivědné muzeum v Kladně. Poslední aktualizace 23.09.2007. Verze pro tisk. O úroveň výše.