Svatováclavské slavnosti 28. září 2017

Letošní Svatováclavské slavnosti na Budči s pořadovým číslem 13 provázely obavy pořadatelů o počasí, jehož nepřízeň by mohla vše to, co bylo připraveno, zmařit. Naštěstí i letos - byť si sluníčko dalo trochu na čas - se nakonec nad Budčí rozprostřela modrá obloha.
Už tradičně program zahajovala skupina historického šermu Thorax, která letos na Budči postavila středověký vojenský tábor, v němž na návštěvníky Svatováclavských slavností čekala nejen tři představení, ale i možnost prohlídky tábora, zbrojnice a ukázky historických řemesel a kuchyně. Na videosestřih z jejich bojů se můžete podívat v tomto odkaze.







Pro menší děti byla připravena pohádka Červená Karkulka Divadla Pruhované panenky.

Sládečkovo vlastivědné muzeum v Kladně nabídlo návštěvníkům možnost poznat alespoň trochu život v raném středověku, především zkusit si, jak náročné bylo mletí obilí, nebo jak se v době sv. Václava psalo kovovými pisátky na dřevěné destičky potažené voskem.


Před příjezdem sv. Václava pozdravili návštěvníky zákolanská starostka Lucie Wittlichová, starosta Kralup nad Vltavou Petr Holeček, ministr zahraničí Lubomír Zaorálek, ředitel kladenského muzea Zdeněk Kuchyňka, předseda Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR Jan Hamáček a senátor Jiří Dienstbier.

Sv. Václav letos přijel nejen s babičkou sv. Ludmilou, ale i s mladším bratrem Boleslavem.


Jeho doprovod tvořily především místní děti, které předvedly připravený program.



Na jevišti se objevil i historický prapor místních baráčníků s vyobrazením sv. Václava.

Odpolední program slavností a komentovanou prohlídku památné budečské rotundy si nenechali ujít ani náměstci hejtmanky Středočeského kraje Martřin Kupka a Jan Skopeček. Starostka také představila Martina Velíška a Milana Starého, autory připravované knihy pro děti Putování za českými patrony .

Celodenní program, kde mezi nejrůznějšími stánky s dílničkami nezapadla ani historická střelnice s pohyblivými figurami, zakončil koncert středověké a renesanční hudby souboru Zanyka.



Foto © Z. Kuchyňka, J. Skála, J. Vyšín, 2017

© Sládečkovo vlastivědné muzeum v Kladně. Poslední aktualizace 09.10.2017. Verze pro tisk. O úroveň výše.